نرخ تبدیل شلتوک به برنج سفید در گیلان مشخص شد
نرخ تبدیل شلتوک به برنج سفید در گیلان مشخص شد
مدیرعامل اتحادیه شالیکوبان گیلان گفت: دو نرخ برای تبدیل شلتوک برنج تولیدی امسال در شالیکوبی‌های استان تعیین شد....

به گزارش لاهیج دیلم ، حمید قریبی روز پنجشنبه در گفتگویی اظهار کرد: این نرخ در نشست‌های کارشناسی و جلسه تنظیم بازار به ریاست استاندار گیلان تعیین و اعلام شده است.

وی عنوان کرد: در این راستا ۲ نرخ تبدیل شلتوک به برنج سفید که کارخانجات بدون رتبه (معمولی) با رنگ بنفش و کارخانجات مدرن با رنگ قرمز را شامل می‌شود.

وی با بیان اینکه نرخ تبدیل هر کیلو شلتوک در شالیکوبی‌های معمولی ۲۸ هزار و ۵۰۰ ریال و کارخانجات برنجکوبی مدرن ۲۹ هزار و ۵۰۰ ریال تعیین شده است، اضافه کرد: پرداخت اجرت تبدیل شلتوک به برنج سفید باید توسط کشاورزان پس از آخرین کیسه‌گیری برنج انجام شود در غیراینصورت بر اساس عرف منطقه‌ای خواهد بود.

مدیرعامل اتحادیه شالیکوبان گیلان بیان کرد: اخذ هرگونه دستمزد تولید نیم‌دانه و ریزدانه ممنوع بوده و در صورت تحویل شالی خشک آماده تبدیل به برنج سفید از طرف کشاورز، کارخانه‌دار موظف است فقط هزینه سفیدکردن را محاسبه کرده و ۴۰ درصد هزینه نرخ تبدیل که موجب خشک‌کردن شالی شده را از هزینه اجرت کسر کند.

وی اظهار کرد: وزن‌گیری شلتوک، بارگیری در خشک‌کن‌ها، خشک‌کردن، تخلیه از خشک‌کن، الک‌کردن، پوست‌گیری، سفیدکردن، الک‌کردن برنج، کیسه‌گیری، وزن برنج و حمل‌ونقل در داخل کارخانه فرایند عملیات تبدیل در کارخانه را شامل می‌شود.

قریبی بیان کرد: کارخانه‌دار موظف است هنگام تحویل برنج سفید به کشاورزان (مالک برنج) اقدام به صدور فاکتور رسمی حاوی مقدار وزن شلتوک و نیز برنج سفید به تفکیک برنج سالم، نیم‌دانه، دانه مرغی و میزان اجرت دریافتی نموده و یک نسخه از آن را با امضای کشاورز در دفتر کارخانه نگهداری کند.

وی افزود: تمام فرآورده‌های جانبی ناشی از تبدیل شامل؛ نیم‌دانه، دانه مرغی و کپک (سبوس) متعلق به کشاورز بوده و کارخانه‌دار موظف به تحویل آن به کشاورزان است ضمن اینکه شالیکار باید مدت هفت روز نسبت به دریافت سبوس نرمه خود اقدام کند در غیراینصورت سبوس متعلق به کشاورز بر اساس نرخ زمان تولید به‌صورت تمام یا مابه‌التفاوت محاسبه می‌شود.

مدیرعامل اتحادیه شالیکوبان گیلان اظهار کرد: پس از تبدیل شلتوک به برنج سفید، مدیر کارخانه حداکثر ۳۰ روز مسئول نگهداری برنج سفید است؛ کشاورزان نیز موظفند حداکثر در این مدت برنج‌های خود را از کارخانه خارج کنند در غیراینصورت باید به‌ازای هر کیلو و بابت هزینه نگهداری در هر روز مبلغی پرداخت کند.

وی با تأکید بر اینکه تمامی شالیکوبی‌های گیلان، ملزم به نصب دستورالعمل نرخ تبدیل شلتوک به برنج هستند، اضافه کرد: کشاورزان در صورت مشاهده هرگونه تخلف می‌توانند به تعاونی شالیکوبان شهرستان یا اتحادیه استان از طریق شماره‌های ۰۹۱۱۸۰۳۳۶۰۵، ادارات صنعت، معدن و تجارت، تعزیرات حکومتی و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان‌ها اعلام کنند یا با شماره ۱۲۴ تماس بگیرند.

  • نویسنده : حمید غمخوار