به گزارش لاهیج دیلم ،حامد مقصود طالقانی شامگاه شنبه در پایان سفری ۲ روزه به منظور بررسی و رسیدگی به شکایت های زیست محیطی در گفت و گو اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: برای بازرسی های دوره ای محسوس و نامحسوس سبدهایی برای استان ها تهیه شده است.
وی اظهار کرد: در خصوص استان های شمالی و بخشی از استان های جنوبی که میزبان پرندگان مهاجر هستند، حساسیت های زیادی وجود دارد از اینرو بازدیدهای سرزده محسوس و نامحسوس برای آنها برنامهریزی شده است.
وی تصریح کرد:با توجه به این که در ماههای اخیر گزارش های متعددی در خصوص امکان تخلف در گیلان درخصوص شکار و صید و فروش پرندگان مهاجر در بازارهای گیلان مطرح شد به صورت سر زده وارد استان شدیم و چندین نقطه در بازارهای گیلان اعم از لنگرود، صومعه سرا و بندر انزلی در ساعت های مختلف مورد بررسی قرار گرفت که مورد تخلفی در سطح استان مشاهده نشد.
وی ادامه داد: وضعیت پناهگاه حیات وحش سلکه بدلیل وجود کلونیهای بسیار بزرگ پرندگان مهاجر بسیار خوشحال کننده بود.
طالقانی با بیان اینکه در این سفر عملکرد حفاظتی پرسنل نیز مورد بررسی قرار گرفت، گفت: سامانه ۱۵۴۰ محیط زیست و سامانه صدای مردم آماده ثبت شکایت ها در همه موارد تخلفات زیست محیطی است.
مدیرکل بازرسی و رسیدگی به شکایات و ارزیابی عملکرد سازمان حفاظت محیط با بیان اینکه خوشبختانه حساسیت مردم در خصوص حفاظت و مسائل زیست محیطی ارتقاء یافته است، اظهار کرد: مردم در خصوص مسائل زیست محیطی حساس هستند و مطالبهگری خوبی دارند.
مقصود طالقانی افزود: شکایات مردم بیشتر در خصوص آلودگی های زیست محیطی، تخریب و تصرف، شکار و صید غیر مجاز است که با توجه به اهمیت و فراوانی موضوع مورد بررسی قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه همکاری مردم در خصوص مسائل زیست محیطی در سطح کشور ستودنی است؛ تاکید کرد: مردم در حکم چشمان نظارتی ما هستند و بحث نظارت همگانی در حوزه زیست محیطی باید تقویت شود.
گیلان دارای بیش از ۳۰ هزار هکتار پهنه تالابی است که افزون بر ۲۴ هزار هکتار آن، ۸۰ درصد در قالب سه تالاب (انزلی، امیرکلایه و بوجاق) تحت عنوان کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است؛ این پهنهها زیستگاه بیش از ۳۰۰ گونه پرنده به خصوص پرندگان مهاجر است که هر ساله به تعداد هزاران قطعه بخشی از چرخه زندگی خود را در این استان سپری میکنند.
پرندگان یکی از مهمترین شاخصهای حیات وحش در دنیاست؛ تعداد ۵۳۳ گونه پرنده در ایران وجود دارد که از این میان ۶۰ درصد از پرندگان کشور در گیلان مشاهده میشوند و تالاب های امیر کلایه، پارک ملی بوجاق و تالاب بین المللی انزلی بویژه پناهگاه حیات وحش سلکه، پناهگاه حیات وحش سرخانگل و منطقه حفاظت شده سیاه کشیم بیشترین میزان این مهاجرت را به خود اختصاص می دهند.
همزمان با سرد شدن هوا و محدودیت منابع غذایی، مهاجرت پرندگان از عرضهای شمالی کره زمین شامل؛ مناطق سردسیر سیبری و اروپای شرقی و غربی به تالابهای گیلان از اواخر شهریورماه آغاز میشود و این پرندگان تا نیمه یا اواخر فروردین ماه متناسب با درجه دمای هوا در تالابهای استان میمانند و از منابع غذایی آن تغذیه میکنند.
شرایط مساعد آب و هوایی، فراوانی مواد غذایی مورد نیاز و امنیت از دلایل فرود هزاران پرنده مهاجر شامل؛ انواع مرغابیسانان، قو، غاز، پرستوهای دریایی و چنگرها و سایر پرندگان از ۸۱ گونه مختلف به تالاب ها و آبگیرهای گیلان است.
علی اصغر روشنی رئیس اداره روابط عمومی و امور رسانه اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان هم از مردم خواست در صورت مشاهده حیوانات آسیب دیده حوزه حیات وحش با شماره ۱۵۴۰ اداره کل حفاظت محیط زیست استان تماس بگیرند
- نویسنده : حمید غمخوار